Zarándoklat Komáromba

01A budapesti Nagyboldogasszony magyar ortodox egyházközség hívei – a gyermek hittancsoport tagjai, szüleik és más felnőttek – főpásztoruk, Márk érsek áldásával és papjaik, prot. Magyar István és Tatárka Kirill lelkész vezetésével június 15-én egynapos zarándoklatot tettek a komáromi, Szűz Mária Templomi Bevezetésének szentelt ortodox templomba. A komáromi egyházközség parochusa, Miroslav Krutsky atya, és a közösség tagjai – szlovák, ruszin, orosz, ukrán, bolgár ortodox keresztények – szívélyes fogadtatásban részesítették a budapesti zarándokokat, akik nem csak együtt imádkoztak a szent liturgián komáromi testvéreikkel, hanem az istentiszteleti énekeket is ők énekelték.

A különleges belső szépségű templomban magyar, egyházi szláv és szlovák nyelven hangzottak fel egyházunk ősi imái és énekei. István atya prédikációjában az Úr dicsőséges mennybemeneteléről és a tanítványoknak szóló, a Szentlélek eljöveteléről szóló krisztusi ígéretről beszélt, majd megköszönte Miroslav atyának és híveinek a testvéri együttlét ajándékát. Válaszában a vendéglátó parochus atya őszinte örömét fejezte ki a látogatás kapcsán, majd a 2013. esztendő kiemelkedő, Szent Cirillhez és Metódhoz, a szlávok apostolaihoz kapcsolódó jubileumáról beszélt, akik elhozták a szláv népeknek a krisztusi hit igazságát, és elvezették őket az európai keresztény nemzetek nagy családjába. A parochus atya emlékként egy olyan ikont ajándékozott a budapesti Nagyboldogasszony templomnak, amely Cirill és Metód Morvaországba érkezését, és Szent Rasztiszláv fejedelemmel és népével történt első találkozását örökíti meg, amely 863-ban volt.

A szent liturgia után a vendéglátók ebédre hívták a zarándokokat a parochia ebédlőjébe. Hamar igen jó hangulatú, barátságos beszélgetés alakult ki a komáromi és a budapesti hívek között. A gyermekeknek játékra nyílt lehetőségük a tágas és szépen elrendezett templomudvaron, és értékes ajándékokat – könyveket, kis ikonokat, rajzeszközöket is kaptak Miroslav atyától.

A templom karzatán berendezett, kivételes és értékes egyházi gyűjtemény megtekintése után a budapesti zarándokok városnéző sétát tettek Komárom történelmi központjában, megtekintették a város nevezetes épületeit és emlékműveit.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük