Nagyboldogasszony ünnepét előkészítő istentiszteletek

DSC_0043Nagyboldogasszony ünnepére való előkészületképpen augusztus elsején megkezdődött Székesegyházunkban Isten Szülőjéhez szóló Könyörgő Kánonok sorozata.

Amint az tudva levő, a Nagyboldogasszony ünnepét tizennégy napos böjt előzi meg augusztus 1-től augusztus 14-ig. Ősi hagyomány szerint ebben az időszakban szokásban van, hogy minden nap Könyörgő Kánont tartanak Isten Szülőjéhez. Székesegyházunkban is meggyökerezett ez a hagyomány. Hétköznap általában délután, vagy este van a szolgálat, vasárnap pedig a Szent Liturgia után. Így történt ez augusztus 2-án, vasárnap is. A Szent Liturgia a szokott módon folyt, majd a végén sor került az antidor kiosztására is. Ezután kezdődött a Könyörgő Kánon. A III. és a VI. óda után ekténiák, könyörgések következtek. Ugyancsak a VI. óda után a Szűz Mária ünnepeinek Hajnali istentiszteletén szokásos Evangéliumi szakasz lett felolvasva. A Könyörgő Kánon a Hajnali istentiszteleten is szokásos olajkenettel fejeződött be.

A Nagyboldogasszony ünnepére előkészítő istentiszteletek tovább folytatódnak a honlapon közzétett istentiszteleti rend szerint.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük