Húsvéti főpapi liturgia a Nagyboldogasszony székesegyházban

img_4240Márk jegorjevszki érsek, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzó főpapja, az egyházmegyében tett főpásztori látogatása keretében május 7-én, Húsvét Keddjén ünnepi szent liturgiát tartott a budapesti Nagyboldogasszony ortodox székesegyházban. A főpappal együtt szolgáltak az egyházmegye papjai: prot. Imrényi Tibor, prot. Kádár Iván, prot. Magyar István, prot. Nyikolaj Kim, Tatárka Kirill, Tarkó Mihály, Dimitrij Kornyilov, Sipos Barnabás pap, valamint Szegedi Szabolcs István és Bulah Szvjatoszlav diakónus.

A munkanap ellenére sok hívő vett részt az istentiszteleten. A Kis Bemenet után Márk érsek, Őszentsége, Kirill pátriárka nevében kitüntetésekkel osztott ki: Magyar István protoierejt díszes mellkereszttel tüntette ki, Nyikolaj Kim protoierejt az epigonation (palica) viselésének jogával.

A liturgia végén tartott szentbeszédében Márk érsek a Húsvét kivételes örömét emelte ki a hívők előtt, amely nem csupán az ember földi életének szóló öröm. Urunk kereszthalálával és harmadnapi feltámadásával eltörölte az ember legnagyobb ellenségét, a halált, és megszabadította a tőle való félelemtől az emberi lelkeket. Aki hisz Urunkban, Jézus Krisztusban, és belé kapaszkodik, annak ígéret szól, hogy „nem hal meg, hanem átmegy a halálból az életbe”. Ez a valódi, maradandó és örök öröm, amelyet csak azok ismerhetnek meg, akik hisznek. Aki hit nélkül él, az más dolgokban keresi az örömet: a szellemi teljesítményben, a sikerben, az elismerésben, az anyagi, gazdasági előrehaladásban. Mivel az ember nem tud végső soron öröm nélkül élni, gyakran téves és hamis dolgokban is keresi azt: az italban vagy a kábítószerekben. Az igazi örömet attól lehet megkülönböztetni a kétes örömtől, hogy az utóbbit mindig csüggedés és bánat követi. A keresztények arra kaptak elhívást, hogy hívő életükkel a feltámadott Krisztusnak a halált legyőző, maradandó, valódi és örök öröméről tegyenek tanúságot a világ előtt.

A szentbeszéd után a templom rangidős papja, prot. Magyar István az egyházmegye papjai és hívei nevében meleg szavakkal köszöntötte a főpapot közelgő névnapja, mennyei védelmezője, Márk apostol és evangélista ünnepe alkalmából.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük